KARANTÄN  2020 

Naomi Mignone

Jag utforskar material, kropp och form. För mig är kroppen form. Jag vill låta kroppens former välla ut och känslan av att nästan komma ut ur tavlan så betraktaren kan följa varje kurva med sin blick och känna hur den kroppen är i rummet och tar plats. Mitt intresse för den tjocka kroppen kommer både från egna erfarenheter och betraktelser ur ett socialt perspektiv. Hur dialoger skapas mellan verket och betraktaren. Det är spännande för mig när olika kontraster möts mellan material. Feminism och skönhetsideal, hur vi använder oss av olika symboler och ord. Detta är frågor som är viktiga för mig men då symbolerna känns utvattnade och överexploaterade är jag intresserad av att utforska och hitta nya vägar att jobba med dem.


Jag har de senaste tre åren jobbat som konstpedagog på röda sten konsthall där jag bland annat planerat och utfört workshops. Mitt intresse för lika konstmaterial har varit till stor hjälp då vi lär ut olika konstformer ur ett socialt och pedagogiskt perspektiv. Detta har väckt mitt intresse att vilja samarbeta och bjuda in andra i mina egna konstprojekt.

KRAMEN

2020 , silver

Med min ring i silver vill jag gestalta en förlängning av kroppen som ska symbolisera att ta plats. Ringen är något kroppsligt, kanske som en fettvalk. Jag vill ifråga- sätta kroppsideal ur ett normkritiskt perspektiv.  Skalan 


och formen skulle kännas som en naturlig del av  handen. Jag har virkat i tunn silvertråd och mest gått efter känsla för att få till en kroppslig form. Det går även att variera ringen genom att den är flexibel, så uttrycket kan variera i 

allt från en kramande känsla av trygghet runt handen till ett mer platstagande och aggressivt uttryck. Jag valde att virka då jag har ett intresse för hantverk i sig, men också hur det historiskt sett är ett kvinnodominerat hantverk.

MODERSKAPET

2018, akvarell, 594 x420 mm

BLICKEN

2018 , akvarell, 594 x420 mm

BLOMMANDE KROPP

20219 , akvarell, 1434 x 594 mm

Utan titel

2018 , akvarell, 594 x420 mm

HAVET

2018 , akvarell, 594 x420 mm

SPÅR

2018 , akvarell, 594 x420 mm

TILLSAMMANS 

2020 , akvarell, 594 x420 mm

Jag ville skapa ett smycke som reflekterar hur vi använder jordens resurser och begreppet cirkulär ekonomi och att utforska när natur möter det konstgjorda plastiga. Jag har valt att jobba med restprodukter som blir över vid tillverkning av andra produkter som ett sätt att försöka ändra hur vi ser på material. Flätningen av skumgummit symboliserar vår tillvaros sammanvävda natur och hur handlingar påverkar varandra.

Näverkedjan kan representera händelseförlopp och att vara bundna/fängslade till varandras egenskaper, den är lufttät och innehåller ämnen som skyddar mot bakterier och svamp. Det är ett flexibelt material. Näver kan väcka minnen från skogen och naturen medans det svarta gummit känns som ett dött material. Skumgummi som material är spännande, det konstgjorda har en kroppslig känsla och går att forma och bygga med. Det skumgummi jag använt mig är producerat i Sverige. Silver blir det personliga, smycken samlade från vänner och familj. Ett objekt där det sitter minnen görs om till något nytt, olika tidslinjer vävs samman till en.

CIRKULÄR EKONOMI

2020, halsband, silver, näver, skumgummi

RÄTTEN ATT VARA OPRAKTISK

 2019

Ett arbete om att ta tillbaka plats. Performance där jag flyttade runt skulpturen i ett rum med människor.Texten på väggen beskriver ord jag relaterar till min kropp. Skulpturen kan tolkas som en förlängning av kroppen/symbol för det som är svårt och fult med förtryck och normer.

 © Naomi Mignone, Tom Bogaard & Göteborgs konstskola 2020

…..mera om och med Naomi:

OK

Genom att surfa vidare på vår webbplats och använda våra tjänster så godkänner du att vi samlar in data om ditt besök, så kallade cookies.